Foreningen


Avlsforeningens formål og historie:


§ 2 Avlsforeningens formål er at fremme og støtte avlen og interessen for brugen af jydske heste.


 

Foreningens Historie:


I 1887 blev den første hesteavlsforening for Jydske heste oprettet og i 1912 var der 202 foreninger fordelt på hele landet. Hesteavlsforeningernes vigtigste formål var at stille hingst til rådighed for medlemmernes hopper. Et indkøbsudvalg fra foreningen rejste rundt til dyrskuer og kåringer i de forskellige landsdele for at finde den helt rigtige hingst til medlemmernes hopper. Når så hingsten var købt skulle der antages en fodervært og aftales foderløn samt hvilken pris medlemmerne skulle betale for at få deres hopper bedækket hos hingsten. En sjælden gang i mellem kunne der komme hopper fra omkringliggende avlsforeninger, hvis nu ejeren syntes at den anden hingst var det helt rigtige til hans hoppe.


Avlsforeningerne skulle ifølge ”husdyrloven” afholde en lokal hoppekåring hvert andet år.


De samvirkende jydske Hesteavlsforeninger har helt fra starten i 1888 været det ledende organ for alt avlsarbejdet vedrørende Jydske heste. Senere kom der en overbygning til ”De samvirkende danske Hesteavlsforeninger for Jydsk avl” der bestod af et fællesudvalg for alle landsdele hvor navnligt stambogsspørgsmålet blev drøftet.


I dag eksistere kun Aulum Hesteavlsforening, den blev oprettet 19. december 1918.


I 1978 blev en ny landsomfattende forening ”Avlsforeningen Den Jydske Hest” dannet på repræsentantskabsmødet 3. febuar i Herning. Den nye foreningen bestod af personlige medlemmer og der blev fælles dommerhold for hele landet til både hingste- og hoppe-kåringer samt til afkomstskuer.

Avlsforeningen Den Jydske Hest afløste både De samvirkende jydske Hesteavlsforeninger og De samvirkende danske Hesteavlsforeninger for jydsk avl.