Kåring/Skue


Kåringsregler


For at få en hest kåret i forbundet, skal man være medlem af Avlsforeningen Den Jydske Hest


Alle hingste og hopper af jysk race, der opfylder betingelserne, kan kåres og indføres i stambogen som kårede dyr efter kåring eller præmiering med mindst 22 point ved et af følgende skuer: Aulum, Gl. Estrup, Roskilde, Hjørring, Odense, Åbenrå, Herning, Års (Kimbrerskuet) eller Gørlev, såfremt hingste/hoppen er afgået inden normalt kåringstidspunkt.


Landshingstekåringen afholdes hvert år i marts måned

 

Hingste og hopper fremstilles normalt til kåring det år, hvor de fylder 3 år.  Hingste, der ønskes fremstillet til kåring, skal være anmeldt og optaget i kataloget som 3 års.


Hoppekåringen afholdes normalt om efteråret på enkelte pladser.


For hjemmekåring betales et beløb, der svarer til de dermed forbundne kørselsudgifter.


Kåring:


Avlsforeningen Den Jydske Hest har i 2013, som et af de første forbund indført brugen af liniær registrering ved kåringer.


Ved kåring bruger man skalaen fra 1-10.


Hingste kåres fra 7-10 point. Opnår hingsten et helhedsindtryk på 6 eller derunder, opnår den ikke kåring , og kan ikke avlsgodkendes.


Hopper kåres fra 5-10 point. Opnår hoppen et helhedsindtryk på 4 eller derunder, opnår den ikke kåring , og kan ikke avlsgodkendes.

 

Ved måling er der 4 mål som angives i følgende rækkefølge: stangmål, båndmål, gjordmål og pibemål.

 

Der gives 9 delkarakterer og til sidst et helhedsindtryk, som viser kåringstallet. Karaktererne gives for følgende og i nævnte rækkefølge:

Størrelse - type - hoved/hals - dybde/bredde - overlinie/bagpart - forlemmer - baglemmer - skridt - trav


Det er obligatorisk at aflægge lydighedstest, det er dog ikke et krav at bestå en lydighedstest for at opnå kåring. Der kan vælges mellem 4 forskellige lydighedstest.Avlsforeningen Den Jydske Hest arrangerer hvert år hingstekåring, hoppekåring, føl og plagskue. Derudover er foreningen medarrangør af udstillingen af De Jydske Heste på Landsskuet.